Fasad Tak

Vanliga frågor & svar om snickaryrket  

Denna artikel ger dig svar på vanliga frågor som kan vara till nytta för den som är intresserad av snickaryrket eller takläggning hos http://takläggarengöteborg.se. Vad gör en snickare?  

Snickaryrket är ett varierande jobb där skapande har en stor plats. Som snickare kan du jobba med tillverkning av inredning och möbler eller inom större byggprojekt. Under renoveringar och byggen av lokaler och bostäder är det snickarens uppgift att bygga och skapa med trä. Dessa snickare kallar sig även byggnadsträarbetare. Detta kan vara allt ifrån att kapa och sätta upp väggar till att tillverka materialet för inredningen av köket. Snickaryrket är den största gruppen inom byggsektorn och därav finns det gott om jobb inom den för den som är intresserad. 

Vad gör en finsnickare?  

En finsnickare utför intarsia på körstolar, möbler i rum och väggpaneler. Intarsia är ett skapande av platta utsmyckningar i bitar av trä som finsnickaren formar i olika slags mönster samt figurer. Utöver detta så skapar även finsnickaren möbler utav trä till kunder samt återförsäljare. Maskinsnickare finns det också och dessa skapar vanligtvis köksinredningar, trappor, dörrar och fönster.  

Hur ser det ut på arbetsmarknaden för snickare?  

Enligt den senaste mätningen så ser framtiden ljus ut för snickaryrket. Mätningen uttrycker sig med att prognosen som väntar är strålande tider. Det byggs som aldrig förr i Sverige och det kommer att fortsätta vara så en längre tid framöver. Detta är den största anledningen till att det ser så ljust ut för alla snickare samt för dem som tänkt att utbilda sig till det. Hela byggsektorn har goda framtidsutsikter. Är det någon bransch som är attraktiv just nu och en längre tid framåt så är det hela byggbranschen som inkluderas av snickaryrket.  

Vad tjänar en snickare i lön?  

En genomsnittlig lön för en snickare där även ackorden är inräknad landar på 36 200 kr i månaden. Genomsnittslön utan ackord för en snickare ligger på 34 700 kr och enbart för ackord 38 800 kr. Går du exempelvis en snickarutbildning som avslutas med en lärlingsperiod så får du betalt som lärling. Betalningen kan skilja sig åt beroende på vilket företag du hamnar på men rent generellt så tjänar en snickarlärling ungefär 200 kr i timmer. Skall detta räknas om till en månadslön så landar den på 25 600 kr. Får du även jobba ackord som lärling kommer lärlingslönen bli ännu högre. Dessa är genomsnittliga siffror som kan ge dig en värdemätare på vad majoriteten tjänar när det kommer till snickaryrket. Hela byggsektorn frodas och det finns gott om jobb både inom snickeri men även andra delar av byggbranschen. En framtid som ser ljus ut och kanske värt att satsa på. Är du intresserad så finns det flertalet utbildningar att vända sig till för att exempelvis bli snickare.