Kostnad för målerifirma 

Även om det för många är en självklarhet att måla om på egen hand, delvis av ekonomiska skäl och delvis för att man kanske inte har något emot att göra det, medför det en del nackdelar. Misstaget många gör är att underskatta tiden det faktiskt tar att måla om på egen hand. Tyvärr är det inte bara att köpa färg och en pensel och sätta igång. Det kräver mycket grundarbete för att måla om. Om man inte gör grundarbetet rätt finns det stora risker för att resultatet inte blir bra. Att måla om själv är tveklöst det billigaste alternativet, förutsatt att man har tiden för det! Tid är pengar och om det är så att du behöver ta ledigt och eventuellt förlora pengar i förlorad lön på grund av målandet, är det inte alls säkert att det blir billigare att måla om på egen hand.Måla fönsterluckor - Fasad

Arbetstiden kostar mycket pengar 

Den arbetstid man lägger ner vid ommålning är ofta den största kostnaden av hela projektet. Hur mycket det kostar att anlita en målerifirma beror på en mängd olika faktorer som många påverkar hur komplicerat jobbet är och hur lång tid det tar. Några faktorer som påverkar slutpriset för en målerifirma är följande: 

  • Hur stor yta som ska målas 
  • Hur stor omfattningen är på förarbetet. Detta beror på saker som om väggarna måste bredspacklas, om tapetkanter måste slipas ner eller om tapeter behövas rivas ner. Hur omfattande förarbetet är avgör därmed till stor del vilket slutpris du får betala för målningen. 
  • Hur stort behov av skydd du har. Skydd kan vara i form av golvskydd och tejp för fönster, foder, dörrar, socklar och taklister. 
  • Om dina väggar behöva grundmålas eller hur dina väggförhållanden ser ut inför ommålning. 
  • Hur många strykningar som behövs, tills att underlaget inte längre lyser igenom. 
  • Hur lång torktid det är på färg och spackel. 

Övriga kostnader som kan tillkomma 

Kostnader utöver arbetet är primärt inköp av material. Många målerifirmor kan köpa in material till rabatterade priser hos byggvaruhus och färghandlare. Detta kan vara bra att kolla upp ifall du vill låta målaren köpa in allt material. En annan fördel med att låta målerifirman köpa in material är att du inte riskerar att det blir fel. Yrkespersoner med stor kunskap av målning hjälper dig och kan säkerställa att du inte väljer fel färg. Om du trots detta väljer att köpa in färg själv är det viktigt att du väljer färg med omsorg. Den billigaste färgen kan vara ett lockande alternativ. Billigare färger är dock inte lika dryga som lite dyrare färger, vilket innebär att mer färg går åt. Därmed kan det vara mer prisvärt att investera i en kvalitetsfärg för att jobbet ska bli enklare och bli färdigt snabbare.