Uncategorized

Olika inriktningar inom snickaryrket

Som utbildad snickare finns det mycket smått och gott att välja mellan när det kommer till olika inriktningar. Man kan välja mellan både stort och smått och man kan även i dom flesta fall välja om man vill jobba som anställd eller om man hellre vill starta ett eget företag. Möjligheterna är många och efterfrågan är stor. Det rätt utbildning kan man skaffa sig en bra karriär med stora utvecklingsmöjligheter, oavsett om man föredrar att karva fram detaljer i möbler eller om man vill resa moduler som på sikt ska bli ett helt nytt hus.

Finsnickeri

En kanske inte allt för vanlig inriktning man kan ha sin snickare är finsnickeri. Det innebär att man tillverkar till exempel möbler så som matbord och stolar och man har mycket fokus på detaljer. Ett ord som många inte känner till är intarsia, det betyder att man är en kostnär som arbetar i trä. Som finsnickare har man hård konkurrens av dagens massproduktion av fabrikstillverkade möbler men man är även känd för att skapa möbler med betydligt högre kvalitet. Det är ett kreativt skapande i mindre skala och många som valt denna inriktning är egna företagare.

Maskinsnickare

Som maskinsnickare arbetar man med att tillverka dörrar, dörr- och fönsterkarmar, trappor och andra liknande saker som är gjorda i trä. Köksinredning är också vanligt förekommande här, främst till kunder som önskar ett platsbyggt kök.  Även här jobbar man i mindre skala och på ett väldigt kreativt vis, och precis som med snickare inom finsnickeri är finns det här många som valt att starta ett eget företag.

Byggnadssnickare

Precis som det låter jobbar man här som snickare i grövre och större sammanhang. Det är inte ovanligt att firmor inom det här området tar på sig mer eller mindre hela nybyggnationer av hus, där första momentet är att bygga själva skalet för att sedan även ta sig an insidan. Det kan handla om att bygga kök, sätta upp innerväggar för att skapa runt och allt annat som involverar snickeri vid ett husbygge. Man jobbar nära med andra hantverkare så som elektriker och plåtslagare

Båtbyggare

Ja, dom både finns och skapas fortfarande. Rejäla träbåtar med både skrov och inredning som är gjort i trä. Man ägnar sig även åt reparationer av gamla båtar och det finns möjlighet att jobba på varv. Har man en passion för både båtar och snickeri kan det här vara en rolig väg att gå, även om det inte är särskilt vanligt.

Utbildning via kurser

För att utbilda sig till snickare går man i regel ett bygg- och anläggningsprogram vid gymnasiet. Efter det väntar en lärlingsperiod som snickare hos någon typ av firma innan man får avlägga sin yrkesexamen. När man har gjort det finns det många olika kurser man kan läsa om man vill fördjupa sig inom ett visst område.

Konkurrensen om snickarjobben är i allmänhet liten. Oavsett om man vill jobba med möbler eller om man vill hålla till på stora byggen finns det jobb att tillgå för den som är duktig och driven. Man behöver ingen högskoleutbildning vilket för många kan kännas som en stor fördel.